STREAM ID 5724420485 MEASUREMENT ID G-Y5ZYLGD2CF

Slično lošem držanju, tradicionalni model ergonomije je ostao statičan. U današnje vrijeme svjedoci smo zaokreta od tradicionalne ergonomije ka značajno proaktivnijem rješenju koje podstiče zdrav život… ono koje je fokusirano na fizičke, kognitivne i društvene potrebe zaposlenih, razumijevajući kako su one povezane. To je kretanje prema blagostanju na radnom mjestu.

Podešavanje vaše radne stanice

Naša tijela su u stalnoj interakciji sa našim radnim mjestom. Fizička ergonomija treba da se fokusira na kretanje, orijentaciju, i da se uklapa u cijelo naše radno okruženje. Koristite sljedeće u podešavanju vaše radne stanice da biste pomogli sebi i tako podržali vašu dobru formu:

Opšta podešavanja za sjedenje

Pravilno podešavanje stolice je veliki korak ka fizičkom blagostanju. Bez obzira na to koliko je stolica napredna i moderna, ako nije prilagođena da odgovara vama i vašem radnom stilu, nećete u potpunosti imati koristi od nje.

Postoje određene uobičajene karakteristike koje se nalaze na radnim stolicama. Znati kako da prilagodite svaki od ovih karakteristika vašem tijelu pomoći će vam da duže sjedite udobno. Vaša stolica vjerovatno sadrži jednu ili više od sljedećih karakteristika:

Pozicija naslona stolice

Podesivi napon nagiba naslona za leđa stolice omogućava ljudima različitih veličina da prilagode silu potrebnu za naslanjanje u stolici. Sila nagiba u naslonu stolice se podešava kada možete da se naslonite u stolici bez prebrzog pada unazad ili bez previše guranja unazad. Stolice treba da se povuče, to jest nagne udobnom brzinom sa veoma malo pritiska od strane korisnika. Kada se naslonite, zadnji deo stolice bi trebalo da Vas komotno podrži u opuštenoj poziciji sjedenja.

Lumbalna podrška

Mnoge stolice nude podesivu lumbalnu podršku ili podesivu visinu leđnog dijela stolice. Visina lumbalnog dijela naslona za leđa se pravilno prilagođava kada se lumbalna podrška uklopi u predio vaših leđa i ispuni vaše lične preference.

Ugao naslona stolice

Ova funkcija na stolici omogućava izbor stepena do kojeg se podešava nagib naslona stolice. Stolice sa podesivim zaustavljanjem vam omogućavaju da izaberete nagib stolice iz nekoliko uglova. Stolica sa Uspravnim leđnim zaključavanjem dozvoljava da odaberete ili pun nagib ili uspravan položaj. Totalni nagib ili spuštanje leđnog dijela stolice s vremena na vrijeme eliminiše stres sa Vaše kičme i karlice. Ugao za sjedenje u smislu pozicije vaših leđa treba postaviti tako da zadovolji vaše lične preference i potrebe.

Dubina naslona za ruke

Dubina naslona za ruke stolice treba namjestiti tako da možete da povučete svoju stolicu bliže stolu a da vam pritom ruke ne smetaju tokom ove aktivnosti. Umjesto da spuštate naslon za ruke da biste se približili stolu, pritisnite rukonaslone tako da još uvijek dobijate podršku za vaše ruke.

Širina naslona za ruke

Širina rukonaslona treba da se prilagodi vašem tijelu kako bi vam ruke visile prirodno pored tijela.

Pivot naslona za ruke

Pivot, odnosno ugao naslona za ruke stolice treba da se podesi tako da prati ugao podlaktice. Ovo obezbjeđuje maksimalni kontakt između vaših podlaktica i naslona za ruke što je posebno korisno tokom kucanja na tastaturi.

Visina naslona za ruke

Podešavanje naslona za ruke smanjiće naprezanje na ramenima i pritisak na vašu kičmu. Visinu rukonaslona treba prilagoditi tako da možete da sedite dok su vaše podlaktice podržane od strane naslona za ruke bez spuštanja ramena i krivog sedenja. Vaše ruke treba da budu paralelne podu i da budu u ravni sa radnim stolom i vašom tastaturom.

Dubina sjedišta

Podesiva dubina sjedišta odgovara različitim dužinama nogu. Pravilno podešavanje dubine sjedišta može da smanji pritisak na koljena i da pruži bolju podršku donjem dijelu vaših leđa. Ako je dubina sjedišta velika, neće dozvoliti odgovarajući kontakt tijela sa naslonom stolice. Ako je prekratka, noge pređu previše preko ivice stolice, čime se stvara pritisak na zadnji dio butina. Dubina sjedišta se pravilno podešava kada sjedite sa donjim dijelom leđa pritisnutim uz naslon i sa razmakom od 5 do 7 cm između ivice sjedišta i poleđine koljena, dok stopala odmaraju ravno na podu.

Ugao ivice sjedišta

Određene stolice imaju opcije koje vam dozvoljavaju da podesite ugao prednje ivice sjedišta. Drugi tipovi stolica mogu da imaju prednju ivicu sjedišta koja se automatski savija dok se krećete u stolici tako da nema potrebe da vršite dodatna prilagođavanja za pravilno sjedenje. Obije ove opcije oslobađaju pritisak sa zadnjeg dijela vaših nogu.

Visina sjedišta

Pravilno prilagođena visina sjedišta povećava udobnost tokom sjedenja i obezbjeđuje odgovarajući odnos prema radnom mjestu i alatkama za rad. Visina sjedišta je pravilno podešena kada su vam stopala ravno naslonjena na pod ili kada su pravilno naslonjena na stalak za odmaranje nogu, dok su butine u paraleli sa podom, a podlaktice paralelne sa radnim stolom.

Monitor

Monitor računara bi trebalo da bude malo ispod nivoa očiju i da bude oslobođen odsjaja. Opšti savjet je da ekran monitora treba da bude između 45 i 71 cm daleko od vaših očiju. Postolje monitora sa ravnim ekranom koje se naginje i okreće omogućava vam da postavite monitor na najbolju lokaciju, te da podesite odsjaj i poziciju u odnosu na svijetlo, kao i da prilagodite dijeljenje monitora kada radite sa nekim. Ako je ekran laptop računara vaš primarni ekran, spoljna tastatura i miš omogućavaju da se pozicionirate tako da su vam oči dovoljno daleko od ekrana. Stalak za laptop podiže laptop sa radne površine tako da je ekran na višoj poziciji i samim tim smanjuje naprezanje vrata koje se može javiti od gledanja nadolje.

Radna površina

Najudobnija visina za vaš radni prostor je približno na nivou lakta. Visina radnih površina koja nije promjenljive visine je standardizovana za većinu ljudi. Ako je vaše radno mjesto fiksno, razmislite o dodavanju podesivog ležišta za tastaturu i/ili podesivog stalka monitora radi povećane udobnosti.

Neke radne površine imaju mogućnost postepenog podešavanja visine sjedenja. Ovo vam omogućava da precizno podesite svoje uređenje radne površine. Korekcija se obično radi jednom, kada se prvi put uselite u prostor, ali može biti promijenjeno da bi se prilagodilo potrebama vaše radne stanice.

Podesivi radni prostori imaju dijapazon podešavanja od sjedeće visine do stajaće visine. Ovo vam pruža mogućnost da smanjite umor i naprezanje. Kada podesite vašu radnu površinu do visine stajaćeg položaja, opšta smjernica je da se radna pozicija namjesti na nivou lakta.

Osvjetljenje

Svaka kancelarija treba da ima isplanirani sistem osvjetljenja i ako je moguće da integriše i prirodno svijetlo. Pojedinačni sistem osvjetljenja po sektorima treba prebaciti po potrebi pojedinaca u radnim prostorima. Te potrebe se razlikuju u zavisnosti od ukupnog nivoa svjetlosti, dizajna radnih stanica i starosnog doba osobe.

Podesivo osvjetljenje je posebno korisno prilikom čitanja ili pisanja s obzirom da nam je obično potrebno jače osvjetljenje za čitanje ili pisanje, dok za rad na računaru je potrebnije slabije svijetlo. Podesivo osvjetljenje treba da bude pozicionirano tako da jednako obasjava cio dokument ili predmet koji treba da osvijetli. Uvijek treba pozicionirati svijetlo tako da se spriječi odsjaj na ekranu vašeg računara.

Isključivanje podesivog osvjetljenja na kraju dana štedi energiju. Senzori popunjenosti prostora nadodati na podesivi sistem osvjetljenja takođe značajno pomažu u uštedi energije kada je prostor prazan. Mnogi od nas koji rade na računarima gase svoja svijetla u poslovnom prostoru kako bi izbjegli glavobolju i očni napor. Nivoi osvjetljenja za rad na računaru ne moraju da budu svijetli kao za čitanje ili pisanje. Za vašu ličnu udobnost koristite slabije i ambijentalno osvjetljenje za rad na računaru, i obezbijedite usmjereno osvjetljenje za rad sa dokumentima ili za rad na radnom stolu. Fleksibilno podesivo osvjetljenje može da doda svijetlo tamo gde je ono najpotrebnije.

Tastatura

Podesiva podrška za tastaturu pomaže pri pravilnom držanju ramena, ruka i zglobova. Dizajn i karakteristike nosećih djelova radne stanice su važni faktori kada je u pitanju izbor tastature. Osoba sa širokim ramenima možda preferira širi tip i podešavanje tastature i miša, dok je manjoj osobi možda važnije da ima površinu za miša bliže sebi kako bi smanjila potrebu većeg domašaja.

Vaša tastatura treba da bude pozicionirana tako da su vam laktovi blizu strana vašeg tijela, a podlaktice opuštene i skoro paralelne sa površinom poda, te zglobovi u ravni. Idealno bi bilo da imate prostor gdje možete da odmorite osnovu vaših dlanova (tik iznad zglobova) i time smanjite naprezanje zglobova. Ovo može da bude integrisano u samu tastaturu ili možete obezbijediti tako što nabavite sebi podlogu za tastaturu sa jastučićima za odmaranje zglobova.

Dugački tip tastature ili platforma tastature sa integrisanom površinom za miša pozicionira miša bliže vama tako da ne morate da posežete naprijed i nazad između kucanja i korišćenja miša. Ako koristite laptop računar tokom dužeg perioda rada, savetujemo da koristite eksternu tastaturu i miš. Ovo će vam omogućiti da postavite ekran dovoljno daleko od očiju i da držite ruke bliže tijelu dok kucate – što je udobnije za vaše dugotrajno pravilno držanje.

Oslonac za noge

Ako vam nije udobno kada su vaša stopala direktno na podu i osjećate da vam stopala i noge nemaju dovoljno odmora, koristite oslonac za noge. Upotreba oslonca za noge podstiče pravilno držanje, smanjuje umor mišića i stres.

U nastavku pogledajte Steelcase-ov video snimak sa vebinara o ergonomiji i wellnessu.