STREAM ID 5724420485 MEASUREMENT ID G-Y5ZYLGD2CF

Ako ste ikada radili u bučnoj kancelarijskoj atmosferi, verojatno ste se suočili s brojnim svakodnevnim smetnjama, bilo da je to pričljivi kolega, glasni zvuci mobilnog telefona ili radio.

Zapitajte se. Koliko puta ste se morali izolivati da biste obavili važne zadatke?

Mnoge kancelarije prihvate “open space” način rada kako bi poboljšali međusobnu saradnju, ali pri takvoj kolaborativnoj atmosferi, individualno radno mesto otvorenog tipa može biti ozbiljno ugroženo.

Open-plan office: 60–65db

“Open Space” ured: 60–65db

Veliki je izazov mnogih kompanija održati ravnotežu efikasnih “open space” radnih mesta bez da se kompromituje dobrobit i produktivnost zaposlenog pojedinca.

Kancelarije otvorenog tipa  su “kolevke” buke; od lupkanja po tastaturi, do kancelarijskih tračeva i zvonjave mobilnih telefona…

Ponekad, akustika može imati značajan uticaj na kratkoročnu produktivnost, što može rezultirati dugoročnim negativnim uticajima na dobrobit zaposlenih i, na kraju, prihode kompanija.

Prema istraživanju ISPOS-a, utvrđeno je da zaposleni koji rade u “open space” prostoru, izgube 85 minuta dnevno zbog različitih smetnji.

Akustična rešenja obiluju jednostavnim tehnikama koje menadžeri mogu iskoristiti za maksimalnu ergonomičnost radnih mesta svojih zaposlenih. Tehnološke inovacije, na primer, zvučno apsorbirajući pregradni paneli, mogu smanjiti buku u izdvojenim zonama, a postavkom tepisona umesto tvrdog poda, apsorbiraju se neželjeni zvukovi i redukuje se buka.

Ideja daljeg maksimiziranja “open space” radnih mesta za još više zaposlenih i dalje je najveći izazov s kojim se suočavaju dizajneri.

Kako bi “open space” radna mesta bila zaista idealna za saradnju s kolegama, radna atmosfera mora biti krajnje usavršena, i to na način da je prilagođena svima.

Zapamtite, postoji mnogo različitih načina za poboljšanje akustičnosti prostora. Na primer, stvaranjem izdvojenih radnih zona pomoću pregrada, zvučnim izolovanjem konferencijskih dvorana i korišćenjem materijala za apsorpciju i odbijanje zvukova od radnih stolova.

Pametnim promišljanjem o kancelarijskom dizajnu i izboru materijala, način na koji posmatramo svoje radno okruženje može se drastično promeniti za sve nas.