STREAM ID 5724420485 MEASUREMENT ID G-Y5ZYLGD2CF

Ako čujete nekoga kako govori dok vi čitate ili pišete, vaša produktivnost može se smanjiti čak za 66%, navodi Julian Treasure. Istovremeno, sve većom popularnošću otvorenih planova i višenamjenskih radnih prostora, povećava se i zvučni pritisak na kancelarijske radnike. Interface je sarađivao sa stručnjakom za zvuk Julianom Treasureom na holističkom zvučnom dizajnu. Kako kaže u jednom od svojih TED razgovora: „Arhitekte trebaju koristiti uši“.

Zaposleni će se osjećati nadahnutima ako im je omogućeno kretanje, no radni prostori otvorenog tipa predstavljaju prave akustične izazove. Interfaceov modularni tepih je razvijen upravo za promjenljivo radno mjesto. Efikasno apsorbuje zvuk i smanjuje udarnu buku, a idealan je i za odvajanje područja za različite aktivnosti, od saradnje i koncentracije do opuštanja i rekreacije.

Udarna buka

Pomicanje stolica i koraci koji odzvanjaju primjeri su udarne buke. Dobra akustična okolina rezultat je mnogih faktora, ali za efikasno upravljanje bukom od stopala i drugih uticaja, nijedno rješenje za podove nije efikasnije od tepiha.

Udarni zvuk, izmjeren u decibelima, govori nam koliko je zvuka izolovano iz susjednog prostora.

Za većinu projekata, zvučna i ergonomska udobnost mogu se postići specifikacijama standardnih Interface tepih ploča.

Poboljšane akustičke podloge, SONE® i Interlay, mogu se koristiti na velikom radnom prostoru ili ograničiti na manja područja koja imaju složenije potrebe.

Izvor: https://www.interface.com/EU/en-GB/about/modular-system/Acoustics-en_GB

Autor: Interface.com