STREAM ID 5724420485 MEASUREMENT ID G-Y5ZYLGD2CF

Dizajn se vrti oko rješavanja problema, a jedan od najvećih problema sa kojim se radnici susreću u današnje vrijeme je rastresenost.

Svako ljudsko biće žudi za strujanjem u koje može uroniti, na način da nas ono što radimo ispunjava energijom i zadovoljstvom – pa čak i radošću – od zadatka do zadatka. Međutim, svi se susrećemo sa istim problemom, a to je činjenica da nas je lako omesti.

Neke od smetnji sa kojima se suočavamo su nam urođene. Baš kao što žudimo za strujanjem, programirani smo i da tražimo ono što je novo i neistraženo. Privlače nas glasovi iz gomile i pokreti u perifernom vidu – jednostavno im ne možemo odoljeti. Naše emocije nas mogu motivisati i podstaći na djelovanje, ali svejedno brinemo kada osjetimo da gubimo kontrolu nad našom okolinom. Ponekad je najveća distrakcija sa kojom se suočavamo unutrašnje djelovanje naših vlastitih umova.

Okruženja u kojima radimo i učimo takođe su puna smetnji: neudoban položaj, previše informacija, ljudi koji nas okružuju, buka. Neki od nadražaja koji, s jedne strane, donose život i energiju okolini, a sa druge mogu biti pogubni.

RADNO MJESTO BRODY™ 

Periferni vid naših ranih predaka se razvio izuzetno precizno kako bismo mogli da otkrijemo kretanje potencijalnih predatora. Nije ni čudo što danas, na našim radnim mjestima, ne možemo, a da ne obratimo pažnju ko se našao u našem perifernom vidu. Delight u svojoj ponudi ima visokokvalitetno rješenje koje poboljšava koncentraciju. Radno mjesto Brody™ zamišljeno je kao mikrookruženje koje odgovara tom prvobitnom ljudskom nagonu i poboljšava fokus na zadatak.

Tipični namještaj za dnevni boravak brzo može postati neudoban, jer nije dizajniran za rad na prenosnim računarima ili mobilnim telefonima. Na kraju završimo pogrbljeni iznad ekrana sa bolom u vratu i ramenima. Dizajnerski tim je riješio ovaj problem određivanjem savršenog ugla sjedenja – možemo biti u opuštenom položaju, tako da bez problema obavljamo poslovne zadatke, pomoću pokretne površine koja nam omogućava da približimo uređaje koliko god je potrebno.

Shvativši da je potraga za utičnicama među glavnim smetnjama, dizajnerski tim prihvatio je izazov osmišljavanja rješenja ovog problema, dakle izvora napajanja koji je jednostavan, lako prenosiv, da se po mogućnosti može skloniti ako smeta i da je finansijski isplativ. Rezultat: Thread™, ultra-tanki sistem za distribuciju električne energije, odobren od strane kopmanije U. L., a može da dosegne mjesta na kojima uopšte nema utičnica.

Naučnici iz kompanije Steelcase su posmatrali studente i radnike koji su žrtvovali udobnost i kontrolu za potrebe svojih uređaja. Učionice, zavisne od izvora napajanja, pretvorile su se u mrežu produžnih kablova.

Izvor: https://www.steelcase.com/eu-en/research/articles/topics/privacy/designing-for-distraction/

Autor: James Ludwig