STREAM ID 5724420485 MEASUREMENT ID G-Y5ZYLGD2CF

Novi proizvodi omogućavaju kreiranje predivnih prostora koji istovremeno ispunjavaju kriterijumi smanjenja buke

Akustične ploče i dizajn enterijera konačno su u prijateljskim odnosima. Predugo se pri odlukama vezanim za dizajn, bilo u novim ili obnavljanim prostorima, zanemarivao uticaj na uvo. Akustičari i oni koji obavljaju usluge često obaveštavaju kako su velika većina njihovih radova u prepravci, sa čestim pozivima od korisnika da „poprave njihovu akustiku“. Međutim, ovo je najgori trenutak za pokušaj smanjivanja buke. Opcije su ograničene i često skuplje nego u slučaju kad uzmemo u obzir akustiku tokom dizajniranja i izgradnje.

Dobre su vesti to da građevinci postaju sve svesniji koliko je akustika važna, a industrija pruža dizajnerima sve više opcija za rešenje problema s akustikom.

Akustične ploče su se pre smatrale prikladnim samo za velike komercijalne prostore poput pozorišta, bazena i sportskih kompleksa, aerodroma i škola. I s obzirom na ove primene, veliki kvadratni ili pravougaoni oblici koji su uglavnom bili dostupni bili su efikasni – ne prelepi, ali svakako efikasni.

Ipak u današnje vreme, mnogo toga se menja u području akustike enterijera, uključujući tri ključna trenda:

  1. Enterijeri su bučniji

Trendovi u dizajnu tokom posljednjih nekoliko godina doveli su do povećanja nivoa buke u svakodnevnim mestima gdje ljudi rade, druže se i žive. Otvorene kancelarije uklonile su zidne barijere koje su ranije služile za zadržavanje buke. Restorani su uglavnom zamenili meke materijale koji upijaju buku, kao što su tepih i platno s reflektujućim tvrdim drvetom, betonom, staklom i metalima. Čak i u modernom dizajnu doma postoji više površina koje reflektuju buku, pogotovo kod modernih bedema i stakla.

  1. Svest o štetnim uticajima neželjenih zvukova raste

Razumevanje uticaja akustičnog okruženja sve je prisutnije. Međunarodni standard dobre gradnje, uveden u septembru 2015. godine, ističe da loša akustika negativno utiče ne samo na udobnost već i na ljudsko telo, preko kardiovaskularnog, endokrinog, imunološkog i živčanog sistema! Na poslu, organizacije prepoznaju troškove sniženja produktivnosti i bogatstva, koji proizlaze iz buke. U društvenim situacijama, buka sprečava razgovor i udobnost.

  1. Ponuda akustičnih proizvoda je veća i privlačnija

Tokom istorije, dizajneri su oduvek frustrirani kompromisima koje moraju raditi između zvučnih i lepih enterijera. U svim manjim prostorima u kojima su neophodne akustične izmene, vizualni je uticaj ploča još važniji. Potreba za kompromisima se takođe menja malo po malo, uz uvođenje novih proizvoda i kreativnost samih dizajnera u razvoju akustičnih instalacija.

Akustične ploče postavljene na zidove i/ili plafone mogu napraviti razliku između nepodnošljive prostorije i funkcionalnog, lepog prostora.

Postoji nekoliko načina kako učiniti zvučne panele lepim, a da ostalnu u skladu s vizijom dizajna. Ponuda proizvoda, razmatranja položaja ploča i kreativni pristupi dizajnera mogu poboljšati dizajn te istovremeno udovoljavati ciljevima smanjenja buke.

steelcase furniture Elegant Pin by Bogusz Parzyszek on QIMS

Ponuda proizvoda

Uobičajene, dva inča široke akrilne ploče obmotane tkaninom, i dalje se često preporučuju pa se koriste u većini enterijera. Međutim, tržište je prepuno alternativa, a sada su se mogućnosti dizajnera za akustične prerade proširile daleko iznad uobičajenih ravnih površina i pravih uglova čvrstih ploča.

Kao što je to često slučaj u dizajnu, Skandinavske zemlje su daleko ispred svih ostalih. Mnoge uzbudljive linije sada dolaze iz Švedske i Finske, a inovacija se proširila i na druge zemlje, uključujući Belgiju, Italiju itd.

Akustične ploče dostupne su u većem broju materijala, poput filca, pene i melamina, ali u različitim oblicima, od ravnih do zakrivljenih, cilindričnih i onih inspirisanih prirodom. Svaki veliki dizajnerski sajam kao da uvodi lepe alternativne akustične proizvode, za zidnu, plafonsku i samostojeću primenu.

Postoje čak i akustična upijajuća rasvetna tela! Brzo online pretraživanje poput „ukrasne akustične ploče” – putem Googlea, Pinteresta ili Instagrama – pokazuje koliko se sektor razvija.

Razmatranja položaja

Akustičari ili dobavljači proizvoda mogu da nam daju savete o najdelotvornijim područjima kancelarije koja su na meti akustičnog udara. Plafonski elementi mogu biti obešeni i šareni za vizuelni identitet ili neprimetno ugrađeni u ravnini i neutralni u boji. Položaj na zidu obično je sličan umetnosti, s donjim delom otprilike oko visine očiju, oko jedan i po metar iznad poda.

Zatim nastupaju dizajnerska rešenja. Konvencionalne ploče se mogu seći na gotovo bilo koju veličinu i različite oblike unutar rešetke od jedan i po puta dva i po metara, a zatim se rasporediti ili grupisati kako bi se stvorila konfiguracija.

Neke od ukrasnih ploča koje se sada nude imaju jedinstvene montažne konfiguracije koje omogućavaju jednostavnu podelu po zidovima, te osveženje instalacije promenom kombinacije boja ili čak ukupnog oblika i položaja.

Dizajnerske mogućnosti

Unutar ponude konvencionalnih ploča, veliki broj tkanina podržava bilo koju šemu boja. Teksture tkanina kreću se od finih tkanina do platna. Bukvalno! Ploče u jednom kafiću  obmotane su u vrećice koje su se koristile za prevoz zrna kave!

Današnji visokokvalitetni procesi štampanja digitalnih tkanina omogućavaju da zvučne ploče postanu „platna“ na zidu za zapanjujuće fotografije, umetničke reprodukcije ili osmišljene poruke. U restoranu se mogu prikazati neke lepe fotografije atraktivnih stavki sa menija, kako bi podstakli želje svojih gostiju.

Jedan od najnovijih proizvoda koristi osnovni pravougaoni akustični panel i oblikuje trodimenzionalnu sliku na površini: brojeve i slova za igraonice, korporativne logotipe za kancelarije ili apstraktna cvetanja za kućne potrebe.

Povećanje svesti o potrebi dobrog akustičnog okruženja, uz širi raspon rešenja i kreativnost dizajna dovodi do više prostora koji su prelepi i vizualno i akustično. Posavetujte se s akustičnim stručnjacima tokom faze projektovanja kako biste osigurali da projekti budu lepi i prijatni u svakom pogledu.