STREAM ID 5724420485 MEASUREMENT ID G-Y5ZYLGD2CF

Rad na daljinu postao je trenutno tema velikog broja ljudi, posebno zbog zdravstvene krize uzrokovane Corona virusom (COVID-19) a dodatno i potrebe da se preispita štetni uticaj koji svakodnevno ima saobraćaj i transport na emisju ugljen-dioksida.

rad od kuce

Ljudi istovremeno otkrivaju prednosti i frustracije rada na daljinu. Upravo zbog naših različitosti, ne postoji univerzalan pristup radu koji će udovoljiti svima, ali možemo uzeti zaključke iz dobrih radnih prostora. Napravićete više i osjećati se bolje kada uskladite svoju tehnologiju, prostor i načine rada. Rad od kuće ne bi trebao biti ništa drugačiji od toga.
Slijedi nekoliko praktičnih savjeta kojima možete unaprijediti svoje iskustvo rada iz unutrašnjosti svoga doma.
1. Mislite o onome što vi (i vaši članovi tima) trebate primarno- definisati i držati se određenih granica.
Primamljivo je biti konstantno „uključen“ kada radite od kuće. Drugi doživljavaju boravak kod kuće otežanim za potpunu koncentraciju i produktivnost, zato vam prepoznavanje granica može pomoći održati zdravu i produktivnu ravnotežu. Imajte na umu da svaka osoba ima različite mogućnosti zavisno o faktorima u njihovom životu ili danu. Svakodnevno odlučite organizovati dan i nastojite se pridržavati utvrđenog rasporeda.

Ako nijeste u blizini svog računara, osigurajte sebi način na koji ćete komunicirati s vašim timom. Dajte svom timu do znanja kada ćete biti odsutni i kada se vraćate, posebno kada radite u različitim vremenskim zonama.

Mislite na načine kojima održati odnose na jednakom nivou i dok radite kod kuće. Razmislite o stvaranju grupnog chata za interakcije tokom stresnih trenutaka ili jednostavno dijeljenja dobrog memea.

rad na daljinu

2. Dogovorite se na koji način ćete zajedno raditi

• uspostavite dnevna virtualna povezivanja tima kako bi se rad lakše odvijao
• odaberite prikladne alate kojima ćete razmjenjivati poruke, video pozive, dijeliti dokumente i datoteke.
• napravite popis zadataka, pratite napredak i rokove kako bi tim mogao istovremeno izvršavati svoje radne obaveze.

savijeti za rad od kuce

3. Izaberite mjesta koja vam odgovaraju
Nemaju svi kancelariju kod kuće, zato razmislite o utvrđivanju određenog prostora koji će vama signalizirati da to područje koristite kada radite. Raspravite o protokolu s ostalim članovima svog domaćinstva oko signalizacije za vrijeme rada, pa čak i ako radite izvan zone koju ste odredili. Ako imate tendenciju fokusirati se teže uz određene zahtjeve vašeg domaćinstva, nađite vizualnu granicu kojom ćete se odmaknuti od kućnih distrakcija. Ako nemate mogućnosti, akustične smetnje ukloniti zatvaranjem vrata, slušalice će postati vaš novi najbolji prijatelj!
Mijenjajte položaj svoga tijela. Nađite različite načine i mjesta kojima ćete mijenjati tjelesni položaj tokom cijelog dana. Sjednite, ustanite, prošetajte- aktiviranje tijela aktivira mozak i omogućava vam normalno funkcionisanje. Stambeni namještaj nije uvijek dizajniran da bude optimalan za rad, zato probajte izbjeći neispravno savijanje vrata i naginjanje preko stola.
Ako vi ili neko iz vašeg tima iznenada treba raditi kod kuće, trebaće vremena da se uspostave novi ritmovi i prakse. Rad od kuće zvuči dovoljno jednostavno, pa čak i poželjno, ali kada radite sami danima ili nedjeljama, možete se osjećati izolovano i ostati teško povezani sa svojim članovima tima. Kad stvorite zdravu rutinu, korisno mjesto za rad i koristite tehnologiju za posao i održavanje odnosa, bićete produktivniji i osjećati se uspješnije.

Izvor: https://www.steelcase.com/eu-en/research/articles/topics/working-from-home/suddenly-working-home/