STREAM ID 5724420485 MEASUREMENT ID G-Y5ZYLGD2CF

Nije tajna da boja može uticati na to kako se osjećamo i percipiramo prostore. Primjenom učinkovite upotrebe psihologije boja u dizajnu kancelarija možemo stvoriti prostore koji podstiču različite načine rada, smanjuju stres i zaposlenima omogućavaju da se osjećaju kao kod kuće.

 

U nastavku donosimo najvažnije savjete iz cijele industrije za primjenu boja u vašoj kancelariji.

Uključivanje učinkovite psihologije boja

Kako ističe Forbes, studije su pokazale da boje ne mijenjaju samo naša raspoloženja, već mogu uticati i na nivo produktivnosti. Odabir prave kombinacije boja za vaše radno mjesto neophodno je za dizajniranje prostora koji podstiču najučinkovitije načine rada.

 

Pantoneova boja 2020. godineClassic Blue, tradicionalno se doživljava kao opuštajuća boja, međutim korišćenje različitih temperatura plavog svijetla zapravo može uticati na udobnost i energičnost zaposlenog. Nijanse zelene podstiču svježinu i pomažu u suzbijanju umora, dok se svijetle, optimistične žute boje tradicionalno nalaze u kreativnim radnim prostorima zbog njihovog zapaženog inspirativnog učinka.

Prema K2spaceu ključ djelotvornog dizajniranja jeste osiguravanje da dizajnerski timovi kancelarija razumiju kombinaciju i odnos između veličine, namjeravane funkcije i kompozicionih elemenata određenog radnog prostora. Na primjer, crvena boja podstiče učinak radnika, ali se ne smije koristiti na velikim otvorenim prostorima.

Neka bude jednobojna

Jedan od glavnih trendova dizajna koje ove godine očekujemo da vidimo u dizajnu kancelarija je porast monohromatskih paleta boja. Dezeen predviđa prelaz sa oštrog, skandinavskog modernog stila monohromatskog dizajna prema toplijoj, osjetljivijoj dinamici koja se uklapa u radna mjesta.

 

Primjena tople palete sličnih nijansi djelotvoran je alat za dizajn, posebno u manjim kancelarijama gde prekomjerna boja može stvoriti osjećaj neorganizovanosti. Cilj monohromatskog dizajna treba da bude stvaranje harmonične teme koja prostor povezuje sa čistim, kohezivnim izgledom.

 

Ako razmišljate o primjeni jednobojnog stila u svojoj kancelariji, počnite sa biranjem osnovne boje koja predstavlja prostor na koji će se primijeniti.

 

Definišite prostore kombinacijom boja

Kao što ArchDaily primjećuje, zato što svaka boja izaziva različite osjećaje, iskorišćavanje ovih različitih psiholoških uticaja može biti djelotvoran način za „razbijanje“ radnog mjesta u različite zone. Kako zaposleni provode sve manje vremena za svojim stolovima, a sve više vremena kretajući se po kancelariji, radni prostori koji udovoljavaju različitim načinima rada ključni su za produktivnost.

K2space preporučuje usvajanje strategije koja razdvaja ove zone uz pomoć boje. Područja namijenjena kreativnoj saradnji i socijalizaciji mogla bi upotrebiti svjetlije, živahnije boje kako bi podstaknula kreativnost, dok zone za tihi rad i fokus treba da imaju prigušeniju, opuštajuću paletu. Moderno radno mjesto fleksibilan je i prilagodljiv prostor, pa tako paleta boja kancelarija to treba i da odražavaju.

Pročitajte više o monohromatskom dizajnu, odabiru nijansi za paletu boja vaše kancelarije i dizajniranju sa Pantoneovom bojom godine na Coalesse blogu.

Izvor: Coalesse.com