STREAM ID 5724420485 MEASUREMENT ID G-Y5ZYLGD2CF

Generacija Z službeno je postala dio radne snage i dolazi na tražište rada sa sopstvenim očekivanjima. Allwork.Space je razgovarao s Katie McHugh, direktorkom dizajna i Amy Leigh Hufford, dizajnerkom enterijera kompanije NELSON Worldwide, kako bi saznali kako će ova generacija promijeniti radno okruženje.

Izvor: Steelcase.com

Koncept radnog mjesta i okruženja se neprestano razvija, što je prirodno s obzirom na dolazak novih generacija u sastav radne snage i odlazak starijih radnika u penziju. Poslednjih nekoliko godina promjene koncepta radnog mjesta pripisuju se Milenijalcima, odnosno njihovim očekivanjima, nezadovoljstvima i upoređivanjem sa prethodnim generacijama. 

Radni prostor bez kancelarija, poznat kao open space, nedjeljni happy hour, fleksibilno radno vrijeme i raspored, odvažniji enterijer i ležerna odjeća rezultat su ulaska milenijalaca u radnu snagu i njihovih zahtjeva za drugačijim načinom rada. Međutim, Milenijalci nijesu više najmlađa radna snaga već njihovo mjesto preuzima generacija Z koja sa sobom donosi nova očekivanja i ideje.

Generacija Z je prva generacija odrasla u digitalnoj eri, što znači da su odrastali uz tehnologiju. Smart telefoni, društveni mediji, online kupovina i neposredna razmjena poruka posredstvom interneta čine njihovu svakodnevnicu još od rođenja.

Podrazumijeva se da će takvo odrastanje uticati na njihovu percepciju posla i radnog mjesta. Allwork.Space razgovarao je sa Katie McHugh, direktnorkom dizajna i Amy Leigh Hufford, dizajnerkom enterijera kompanije NELSON Worldwide kako bi razumjeli ključne razlike između generacije Z i Milenijalaca i kako bi bolje razumjeli kroz koje će promjene koncept ranodg mjesta proći sa uplivom nove generacije u radnu snagu.

Izvor: Steelcase.com

Allwork.Space: Koje su neke od ključnih razlika između generacije Z i Milenijalaca?

Katie McHugh i Amy Leigh: Ključne razlike leže u načinu na koji ove dvije generacije komuniciraju, u zavisnosti od vaspitanja. Iako Milenijalci i dalje vole da održavaju sastanke i treninge uživo, kako bi učili fizički, zvučno i digitalno, većina „saigrača“ generacije Z preferira da uči elektroničkim putem.

Generaciji Z je daleko lakše da izrazi svoja osjećanja, dok su Milenijalci odrasli na način da skrivaju aspekte svoje ličnosti. To je zato što je generacija Z odrasla u vrijeme radikalnog individualizma, u kojem su načili da je jako važan lični stav i osjećaji.

To ne znači da žele stolove pune sitnica koji simboliziraju ko su – ova generacija obično nosi srce u rukavu i vjeruje u rad koji proizvode i vrijednost koju njihova generacija može donijeti kompaniji. Milenijalci osnažuju „saigrače“ generacije Z i vode ih kroz najbolje prakse onoga što je uspjelo u prošlosti i pomažu im da razumiju snagu tima nasuprot individualnog rada.

Allwork.Space: Spominjete da se generacija Z radije upoznaje i obrazuje digitalnim putem, kako će to uticati na dizajn i dinamiku radnog mjesta?

Iako su se neki Milenijalci rodili s tehnologijom, većina nije prošla kroz proces prilagođava istoj tokom odrastanja. Nekim Milenijalcima smart telefoni postali su dio stvarnosti u srednjoj školi – no drugima je do tog trenutka bilo već par godina završenog fakulteta. Međutim, širok raspon godina unutar kategorije Milenijalaca otežava utvrđivanje njihovog odnosa s tehnologijom. Za većinu, novi talas tehnologije, naime društvene mreže i onilne kupovina, nijesu smatrani ključnim dijelom njihovog djetinjstva i vaspitanja.

Međutim, generacija Z je rođena s tehnologijom u rukama – smart telefoni od malih nogu, sa sviješću da Internet može da ti pruži sve što ti treba i direktnim posmatranjem članova porodice i njihovog oslanjanja na tehnologiju kao da je postojala oduvijek. 

Stvoriti radno mjesto koje će funkcionisati za one koji i dalje vole predah od tehnologije i koriste više konkretnih, fizičkih alata poput papira, flomastera i, naravno, sastanaka interakcijom lice u lice je jednostavno; uravnotežiti ga s pojedincima koji ne poznaju život izvan tehnologije je ono što stvara izazov.

Izvor: Workdesign.com

Allwork.Space: Prirodno, generacija Z je tehnološki snalažljivija i vođena je tehnologijom. Koje su to vrhunske tehnologije koje generacija Z očekuje na radnom mjestu?

Generacija Z željeće bolje načine međusobnog digitalnog povezivanja – to može značiti video komunikacija od kuće, istovremeno rad na istom programu s različitih lokacija (učinkovitiji pristup dijeljenju posla) i korištenje društvenih medija na radnom mjestu kao sredstvo za razmjenu privatnih informacija.

Generacija Z takođe će tražiti inovativnije načine dijeljenja informacija s klijentima – poželjeće procese i metode koji pružaju najbolje iskustvo, poput VR-a, stvaranja videozapisa ispred elektronskih prezentacija i veća dostupnost fizičke vizualizacije maketa. Generacija Z će htjeti za bilo koga za koga radi – bilo da je reč o klijentima, većoj kompaniji ili vlastitoj kompaniji – da krajnji potrošač prvo istinski iskusi ono što nude prije nego što zapravo se odluči za kupovinu.  

Allwork.Space: Koje ste dodatne sklonosti i interese na radnom mjestu prepoznali kod generacije Z?

Iako se Milenijalci osjećaju ugodno krećući se napred-nazad između rada za svojim stolom i rada na više društvenom, otvorenom području, saznajemo da je generacija Z više zainteresovana za to da se drži podalje od svog radnog stola.

Generacija Z se na tehnologiju kao kanal komunikacije oslanja više nego na bilo što drugo – to ih ne čini asocijalnima; zapravo, oni su najdruštvenija generacija do danas. Ali oni ne žele iluziju tipičnog kacelarijskog života; njihova je prednost da osjećaju potpunu fluidnost između posla i kuće. Generacija Z traži da svaki prostor omogućava opuštanje i predah i da ima snažan estetski doživljaj. 

Izvor: Workdesign.com