STREAM ID 5724420485 MEASUREMENT ID G-Y5ZYLGD2CF

Naša kreativna arhitektica Irina Jankovska donosi vam savjete kako da svoju kancelariju kod kuće pretvorite u radnu oazu u kojoj je obavljanje posla prava uživancija!

1. Lokacija!

Za pozicioniranje kancelarije unutar doma, prvo trebate razmisliti kada i kako obavljate svoj posao. Odaberite lokaciju sa prisutnošću prirodne svijetlosti i pogledom, dok u prostoru bez prozora, iznad stola pozicionirajte lijepu fotografiju ili svoju stolicu smjestite s pogledom na ulazna vrata.

2. Radni sto u centru pažnje

Pri odabiru stola obratite pažnju na 3 stvari:
a) dimenzije koje odgovaraju vašem načinu rada, u zavisnosti o radu na laptopu ili računaru s više ekrana.
b) Ništa izgled kućne kancelarije ne čini zatrpanim kao što ga čine isprepleteni kablovi. Pripazite da vaš sto uključuje prostor na površini stola ili držaće.
c) Dajte sebi mogućnost da stojite. Odabir usmjerite na moderniji radni sto koji omogućava i sjedeće i stajaće načine rada.

3. Udobnost je krucijalna

Uložite u dobru radnu stolicu. Satima sjedite u svojoj stolici dok radite, zato je lijepa, ergonomski tačna i udobna stolica vrijedna svakog novca.

4. Zidove obojite u tonove koje volite

Boja koja motiviše na rad. Za neke ljude to je svijetla i živahna paleta poput narančaste ili limeta zelene, dok drugi trebaju smirujuće nijanse poput botaničko zelene ili ‘morska pjena’ plave za dobru motivaciju. Takođe, u obzir valja uzeti i ljepljive zidne tapete.

5. Prilagodite osvjetljenje

Kancelarija sa pregršt svijetlosti će smanjiti naprezanje očiju i potencijalne glavobolje. Pozicionirajte monitor tako da nema odsjaja od prozora ili padajuće svijetlosti iznad glave i postavite malu radnu lampu na sto za potrebe određenih zadataka. Važna stvar za uzeti u obzir prilikom odabira svijetla za radni prostor; bijelo svijetlo povećava produktivnost dok žuta svijetlost može izazvati osijećaj umora i manje produktivnosti.

6. Maksimizirajte prostor

Organizacija je posebno kritična u malim prostorima. Dodaci poput stonih organizatora, Mobile Caddy (vješalica za torbu), lična viseća konzola na stolu, police, i sl., može pomoći organizovati vaš radni prostor dok vam svi alati ostaju nadohvat ruke.

7. Unesite lični stil

Vaša bi kućna kancelarija trebala biti pravi prikaz vaših ličnih vrijednosti i stila. Inspirišite se. Odaberite komad dobrog slikarskog umijeća, uokvirite vama posebnu fotografiju za radni sto – koja će vas motivisati da stvarate i svoj posao uvijek dovodite do kraja.

8. Ukrasite biljkama

Kada provodite puno vremena u prostoru, biljke vam pomažu da se osjećate povezani s vanjskim svijetom. Velika masivnija biljka, vaza sa cvijećem, ili sukulenti, takođe dodaju finu dozu boje vašem radnom prostoru u kući.