STREAM ID 5724420485 MEASUREMENT ID G-Y5ZYLGD2CF

Lako je da mislite da je jednostavno odabrati novu kancelarijsku stolicu. Ipak, prave visoko kvalitetne kancelarijske stolice napraviće ogromnu promenu u vašem radnom okruženju. Bilo da vam je potrebna kancelarijska stolica za kuću ili za posao, uz toliko veliki broj dostupnih modela odabir savršene stolice koja će da zadovolji sve vaše potrebe – uključujući budžet – može da bude pravi izazov.

Kakva mi dakle kancelarijska stolica treba? Odgovorili smo na mnoga vaša aktualna pitanja kako biste pri odabiru nove kancelarijske stolice bili informisani i znali šta tražite.

Koji sve modeli kancelarijskih stolica postoje?

Kancelarijske stolice su mnogo napredovale od standardnih stolica na točkiće. Sada postoje stolice za ispravno držanje i direktorske kožne fotelje za maksimalnu udobnost koje su značajna  investicija za vas i vaše poslovanje.

Možemo da nađemo široki spektar modela kancelarijskih stolica. Evo nekih najčešće dostupnih:

Kancelarijska stolica na točkiće

Ove stolice su takođe poznate kao i pokretne stolice pa su verovatno prva stvar koja vam padne  na pamet kada pomislite na kancelarijsku stolicu.

Standardne funkcije ove stolice uključuju pokretne točkiće i mehanizam za podešavanje visine, kako bi mogla da zadovolji vaše potrebe. Međutim, napredniji modeli uključuju funkcije kao što su podesivi nasloni za ruke, naslon za glavu, podesiv naslon za leđa, lumbalni oslonci i ergonomski dizajnirana sedišta.

Stolice na točkiće su pogodne za kuću i posao, pa su dostupne u širokom rasponu materijala,  od plastičnih stolica sa postavljenim penastim sedištima, do tkanine, mrežaste i kožne presvlake. Te stolice su namenjene radnicima koji provode puno vremena pred računarom. Ove stolice će pružiti celodnevnu udobnost za većinu korisnika, sve dok se ne odlučite za dizajn koji je još  kvalitetniji i više ergonomski.

Direktorske fotelje

Direktorske fotelje su ogromne, modernije i udobnije od većine kancelarijskih stolica zbog izduženog oblika i postave.

Uopšteno, direktorske fotelje nude podešavanje visine, ali ne dolaze sa potpuno podesivim leđima, što znači da nisu prikladne za osobe koje provode puno vremena pred računarom.

Dizajnerske stolice

Ove stolice su dizajnirane da izgledaju drugačije. Zahvaljujući elegantnom stilu dostupnom u širokom spektru boja i materijala uklopiće se u bilo koje okruženje.

Jedna od mana ovakvih stolica jeste da udobnost ponekad pati zbog toga što se često proizvode od tvrdih materijala poput plastike, mreže, kroma i kože, tako da nemaju ujednačenu postavu, oslonac ni prilagodljivost kao druge kancelarijske stolice. Izgled je često važniji od funkcionalnosti.

Ovakve stolice su pogodne za kraće poslovne poduhvate, ali neće biti dovoljno udobne za celodnevnu upotrebu. Idealne su za zajedničke prostorije kao što su konferencijske sale i prostorije za odmor koji doprinose kvalitetu vašeg radnog prostora.

Koje su prednosti kupovine ergonomske kancelarijske stolice?

Ergonomska stolica je svaka stolica koja je dizajnirana za rad u skladu s ljudskim telom, pružajući pravi oslonac i poboljšavajući držanje kako bi se udobnost tokom produženog radnog vremena dovela do maksimuma. Budući da kancelarijske stolice utiču na veliki dio naših života, više nego ikad važno je odabrati one koje nam pružaju maksimalnu udobnost. Evo 3 najveće prednosti kada je ergonomska stolice u pitanju.

  1. Povećana produktivnost – sedenje u neudobnoj stolici može prouzrokovati bolove u leđima pri stalnom kretanju kako biste pronašli udoban položaj za sedenje, a to može uticati na vašu koncentraciju.

Ergonomska kancelarijska stolica oblikovana po vašem telu omogućiće vam da budete opušteniji i da se koncentrišete na posao, a ne na pronalaženje udobnog položaja.

  1. Bolje držanje i smanjena bol u leđima – ako ste nagnuti nad radnim stolom 8 sati dnevno, to može uticati na vaše držanje i uskoro ćete početi da ličite na Zvonara crkve Notre-Dame!

Sedenje u pogrbljenom položaju na duže vreme postaje veliki napor za leđne mišiće i ligamente, a rezultat je ozbiljna bol u leđima. Dobra kancelarijska stolica omogućiće vašem telu da se prilagodi ergonomskom obliku. Kancelarijske stolice su dizajnirane tako da pružaju potrebni oslonac za leđa i da mogu da se prilagode svakoj telesnoj građi.

  1. Smanjeni zdravstveni rizici – u novijim člancima smo spomenuli da je sedenje jednako loše za vas kao i pušenje, pa da ima slične opasne nuspojave na vaše telo. Loš sedeći položaj utiče na cirkulaciju krvi u telu, što može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka.

Ulaganje u kvalitetnu kancelarijsku stolicu znači smanjenje opterećenja vaših mišića tokom sedenja, a to će da vam omogući nesmetanu cirkulaciju krvi u vašem telu.