STREAM ID 5724420485 MEASUREMENT ID G-Y5ZYLGD2CF

Najnovija istraživanja potvrđuju da pametan način sedenja, u kombinaciji sa stajanjem i hodanjem, znatno utiče na produktivnost i zdravlje zaposlenih.

Činjenica je da nas sedenje neće ubiti. Ali sedenje u nezahvalnim položajima na duži period s malo kretanja i ponekom pauzom za šetnju ili stajanje može uticati na naše zdravlje i smanjiti radni učinak. ”Ovo nije samo teorija”, izjavio je Ken Tameling, generalni direktor odeljenja za stolice u Steelcase-u.  ”Znamo iz pouzdanih rezultata istraživanja i dokaza prikupljenih na radnom mestu da takvi problemi mogu imati značajan negativni uticaj na zdravlje zaposlenih i delotvorno  funkcionisanje organizacije. ” Pravilnim informisanjem i svrhovitim proizvodima, možemo pozitivno uticati na poslovne ljude.”

Poslednji rezultati istraživanja podržavaju koncept da je kretanje tokom dana u kojem se pretežno sedi, hoda ili stoji ključno za održavanje zdravlja.

”Sediti, stajati, hodati” poseban je Steelcase moto koji podstiče zaposlene na kretanje. Kompanije koje podržavaju ovaj moto nude podesiva radna mesta, stolove s ugrađenom trakom za hodanje (za sada dostupnima samo u Americi), praktične privremene radne prostore udaljene od uobičajenih radnih mesta te zdravo  ”oživljeno sedenje”.

PONEKAD  JEDNOSTAVNO TREBA USTATI

Očigledne su posedice dugog  sedenja danima i mesecima u istom položaju.

Prednosti promene položaja, uključujući poboljšanu koncentraciju, angažman i zdravlje, više su nego očigledne. Ustajanje nudi predah od stalnog sedenja na poslu,  pomaže ublažavanju problema usled višesatnog sedenja i osigurava zaposlenima da ostanu u pokretu.

Sudeći po Hamiltonovom i sličnim istraživanjima, ove prednosti su svojevrsna motivacija zaposlenima da svoje radno vreme provedu stojeći, radilo se o sastancima u uobičajenom prostoru ili o radu na visinsko podesivim radnim pločama.

Samo jedan sat na dan proveden stojeći može pomoći zaposlenima u sagorevanju dodatnih kalorija te očuvati ili obnoviti njihovu energiju i koncentraciju. Lako podesive radne ploče iz sedećeg u stajaći položaj redukuju potrebu zaposlenih da odlože svoje radne obveze usled umora od višesatnog sedenja, održavajući ih tako produktivnijima tokom dana.

Wellbeing-Event-Cambridge-964x430

ZAŠTO HODANJE IMA SVE VEĆU ULOGU NA RADNOM MESTU?

Moderna medicina nastavlja potvrđivati Ramazinijevu studiju o dostavljačima i krojačima.

Kretanje je zdravo. Steelcase usvaja ovaj moto i posledično optimizuje rešenja koja podržavaju kretanje unutar radnog prostora, podstiču sastanke u hodu te nude visinski podesive radne stolove opremljene hodajućim trakama.  Kada se koristi za obavljanje poslova kojima pogoduje sedenje, ovakav princip sastajanja i radnih mesta ne samo da dozvoljava zaposlenima da se kreću tokom dana, već omogućava nastavak rada tokom hodanja – što podstiče produktivnost.

DOBAR ”RECEPT” ZA  ZDRAVO PROVEDEN DAN NA POSLU

 • Sedite u lepo dizajniranoj, ergonomski naprednoj stolici koja nudi veliki raspon zdravih  položaja za sedenje.
 • Stojite uz visinsko podesivi radni sto između 1,5 do 2 sata na dan.
 • Hodajte i radite barem deo dana.

ZAŠTO JE SEDENJE VAŽAN DEO DANA?

 • Smanjuje umor.
 • Prenosi opterećenje gornjeg dela tela na stolicu.
 • Prilagođavanjem gornjeg dela tela stvara se idealan položaj za rad na računaru.

VREDNOST STAJANJA

 • Povećava dotok krvi i smanjuje mogućnost venske tromboze.
 • Sagoreva kalorije.
 • Odmor od sedenja sa smanjenjem statičkog opterećenja.
 • Osvežava i revitalizuje.
 • Pospešuje se i ubrzava metabolizam nakon jela.

NAGRADE  ZA STAJANJE NA POSLU

 • Smanjuje statičko opterećenje.
 • Povećava dotok krvi.
 • Ubrzava metabolizam.