STREAM ID 5724420485 MEASUREMENT ID G-Y5ZYLGD2CF

Stolice za ljuljanje podsećaju nas na dom, porodicu i udobnost, a ne na poslovno okruženje. Međutim, istraživanja su otkrila iznenađujuće prednosti ljuljanja u kancelariji.

Delight vam predstavlja Coalesse stolicu Montara650 Rocker, novu interpretaciju dobro poznatog oblika koji je dizajniran tako da omogućava korisniku kretanje u sedećem položaju unutar moderne kancelarije. Stolice za ljuljanje imaju gotovo univerzalnu, emocionalno pozitivnu vezu s opuštanjem i udobnošću, pa su savršene za smirivanje i razonodu.

Možemo li uvrstiti ljuljanje u ponašanja pomoću kojih zaposleni eliminišu stres na radnom mestu?

Stolice za ljuljanje nisu novost u komercijalnom i industrijskom dizajnu. Međutim, nisu bile u široj upotrebi zbog svoje tradicionalne uloge i zbog činjenice da ih niko nije proučavao u sadašnjim razmerama.

Među prvim istraživanjima te vrste vredi spomenuti manju studiju koju je u saradnji sa Steelcase WorkSpace Futures grupom sprovela kompanija Coalesse početkom 2017. godine. Osim što su rezultati potvrdili pozitivnu simboliku ljuljanja samog po sebi, istraživače je iznenadilo to što je istraživanje pokazalo da ljuljanje ima pozitivan učinak na međuljudske odnose na radnom mestu.

Kultura ljuljanja na radnom mestu

Kompanije koje su u dizajn radnog prostora uklopile stolice za ljuljanje smatraju se naprednima jer razumeju koliko je udobnost važna da bi nam radni dani bili uravnoteženi.

Budući da se radi o dobro poznatom i od davnina korišćenom načinu opuštanja, iznenađujuće je koliko je ljuljanje i dalje popularno u kontekstu modernog doba dizajniranja kancelarijskih prostora. Istraživanje je pokazalo da učesnici misle kako je prisutnost stolica za ljuljanje u radnom okruženju dokaz da se radi o naprednoj kompaniji, koja brine o dobrobiti svojih zaposlenih. Takve kompanije smatraju se inovativnima jer razumeju koliko je udobnost važna da bi nam radni dani bili smisleni i uravnoteženi.

Udobnost ima 4 ključne dimenzije: fizičku, socijalnu, emocionalnu i kognitivnu. Dobrobit zaposlenika postala je multidisciplinarni domen, pa se nalazi na vrhu liste prioriteta u kontekstu kreiranja radnih okruženja. Uz sve ostale zahteve s kojima se susrećemo pri dizajniranju radnog okruženja, prisutna je i potreba da se uvaži osetljivost i udobnost zaposlenih.

Istraživanje koje je sprovela WorkSpace Futures grupa pokazalo je da je ljuljanje u skladu sa sve 4 dimenzije udobnosti, pogotovo kad su stolice za ljuljanje dizajnirane za celovito čuno iskustvo, a ne samo da lepo izgledaju.

Uljuljkajte se u udobnost

Ljuljanje je u skladu sa sve 4 dimenzije udobnosti: fizičkom, socijalnom, kognitivnom i emocionalnom.

Istraživanje grupe WorkSpace Futures naglašava da je udobnost daleko više od ergonomskog uklapanja – ona se odnosi na celokupno čulno iskustvo. Takođe je dokazano da se 4 dimenzije udobnosti mogu aktivirati ljuljanjem, i da one mogu biti od izuzetne važnosti za međusobnu povezanost radnika u moderno doba.

Jedno od prvih zapažanja u tom istraživanju je da, iako ljudi imaju vrlo pozitivne asocijacije vezane uz stolice za ljuljanje i čin ljuljanja, smatraju mnoge stolice krutima, a posledično tome i neudobnima. I starinske i moderne stolice za ljuljanje, uprkos tome što izgledaju privlačno, moraju ispuniti velika očekivanja korisnika kako ne bi depopularizovali ljuljanje. Kako bi stolice za ljuljanje bile što korisnije, moraju zadovoljiti sledeća 3 ključna kriterijuma fizičke udobnosti: moraju omogućiti dobru potporu za celo telo, podsticati korisnika na pravilno držanje i stvarati uravnotežen pokret za glatko i jednostavno ljuljanje.

Dobro je poznato da pozitivne društvene veze pomažu u izgradnji poverenja i dubljih odnosa koji su neophodni za saradnju i zajedničko rešavanje složenih problema. Novonastali aspekt društvene udobnosti – prisutnost, razvoj i osnaživanje tih pozitivnih veza – jedan je od najznačajnijih elemenata poverenja u modernom radnom okruženju.

Kognitivno stanje udobnosti odnosi se na razmišljanje i rezonovanje, pa uključuje faktore koji mogu pozitivno uticati na sposobnost osobe ili grupe da ostanu usredsređeni i produktivni tokom dužeg vremenskog razdoblja. U današnje vreme od zaposlenih se svakodnevno traži kompleksno promišljanje. Oni u svakom trenutku pažnje i svesti sintetisati složene informacije i pretvaraju ih u smisleni rad, a to se zove stanje protoka.

Ljuljanje bi moglo doprineti tome da zaposlenima bude udobnije, te da se bolje usresrede jedni na druge i na pripremu za poslovne zadatke. Poanta je u minimiziranju odvlačenja pažnje, paradoksalno, dodavanjem pokreta u mirnom ritmu u pozadini. Ovaj koncept je deo šireg plana u sklopu kojeg je osmišljena nova Montara 650 Rocker stolica za ljuljanje.

Konačni rezultat je zadovoljstvo zaposlenih – na ličnom i društvenom planu. Više o celoj Montara650 kolekciji pronađite u brošuri ili pošaljite upit na Delight.

Izvor: https://www.coalesse.com/insights/new-life-in-motion-the-comforts-of-rocking-in-the-age-of-work/

Autor: Coalesse