STREAM ID 5724420485 MEASUREMENT ID G-Y5ZYLGD2CF

Multinacionalne kompanije počinju da otkrivaju prizvuk prostora za saradnju kao fleksibilnog kancelarijskog rešenja.

Budućnost rada evoluira. Kompanije teže ka pametnijem dizajnu kancelarijskog prostora, što može pružiti fleksibilnost za privlačenje i zadržavanje talenta, ali i povećati produktivnost. Jesu li prostori za saradnju rešenje koje su kompanije tražile, ili balončić koji se širi i uskoro će prsnuti?

Uticaj prostora za saradnju u Hong Kongu će nastaviti da raste i u 2019., dok kompanije razmatraju nove načine raspolaganja sa nekretninama. To otvara vrata pružateljima usluga saradnje da privuku multinacionalne kompanije u fleksibilne i kreativne prostore. Nekretnine su, uobičajeno, drugi najveći operativni trošak kompaniji, isključujući radnička primanja. Pružatelji usluga saradnje mogu da ponude personalizovana kancelarijska rešenja, bez unapred plaćenih troškova, koja podupiru princip izazova podupiranih radom.

Zahvaljujući prvotnoj investiciji, potrebnoj za uspostavljanje trajnog kancelarijskog prostora, samo zaposleni poduzetnici i mali startupovi su bili prvotni korisnici prostora za saradnju u Hong Kongu. Prepoznavajući jedinstvenu kombinaciju zajedništva, saradnje i veće transakcijske fleksibilnosti, nastala je rastuća, multinacionalna baza klijenata. Prostori za saradnju se sada mogu pohvaliti spektrom korisnika kroz različite industrije; a to je trend koji se jedino može kretati prema napred.

Za mnogo kompanija je od kritične važnosti da budu u okolini gde postoji pristup startupovima i tehnološkim inovatorima, elementima koji mogu da budu pronađeni u ‘zajednici’ unutar saradničkog ekosastava. Isto tako, tradicionalni timovi koji su pokretni na dnevnoj bazi i koji ne trebaju fiksni radni sto mogu da rade na više lokacija. Ovakve firme privlači mreža koja olakšava kretanje kroz grad.

Relativno nov u Hong Kongu, saradnički trend je krenuo sa 560,000 kvadratnih metara snadbevača već u opticaju.

Iznajmljivano na godišnjoj bazi, ali ne još u potpunosti opremljeno, je 560,000 metara prostora, dok je dodatnih 550,000 metara trenutno u fazi pregovaranja. Značajna institucionalna ulaganja pomažu progurati agresivnu globalnu ekspanziju i nove igrače na tržištu. Ali mnogi izazovi slede.

Nekoliko zemljoposednika je ušlo na tržište, dok šačica ostalih razmatra uključivanje. Već ustanovljeni pružatelji uključuju firmu Sino Ocean Land koja je pokrenula OK Space, i Soho koji upravlja 3Q-om. Swire Properties je bio prvi veliki zemljoposednik u Hong Kongu koji je pokrenuo svog hibrida zvanog Blueprint, koji je započeo sa radom u Decembru 2014. Zemljoposednik je nedavno izbacio novu verziju, saradnički, multifunkcionalni prostor za događaje, koji se nalazi u njihovom Taikoo Place portfoliu. Veliko pitanje jeste hoće li ostali zemljoposednici u Hong Kongu pratiti ovaj potez – stvarajući direktnu konkurenciju pružateljima prostora za saradnju i smanjujući im mogućnosti izbora nekretnina.

Slobodnih kancelarijskih prostora je malo u Hong Kongu, pogotovo na ostrvu Hong Kong. U skladu sa time, pružatelji prostora za saradnju suočavaju se sa jakom konkurencijom za velike prostore, od strane tradicionalnih kompanija, ali i jedni drugih. Očekujemo da će se ovaj trend nastaviti, s obzirom na rastuću potražnju u centralnim četvrtima.

Ali kada postoji potražnja, pronaći će se način da se problem zaobiđe. Na primer, naked Hub je iznajmio 55.000 kvadratnih stopa u Bonham Circusu – zgradu za izradu olovaka u Sheung Wanu. Zgrade za koje tradicionalni naseljenici misle da su manje privlačne mogu biti idealne za saradnju, pošto mogu da ponude pristupačnu cenu najamnine, blizinu transportnim mrežama, i priliku da, uz investitora, nadogradite zgradu. Iz perspektive stanodavca, privlačnost proizlazi iz mogućnosti da osigura dugoročnog stanara na dugom zakupu, i zatim poveća vrednost nekretnine revitalizacijom. Koristeći pametni dizajn i udruživanje sa lokalnim radnjama, kao što je Hong Kong Walls, nevladina organizacija koja stvara prilike umetnicima, naked Hub je stvorila jedinstveno odredište za inovatore u srcu Sheung Wana.

Na saradnju je dugo vremena u Hong Kongu gledano kao na nešto trivijalno, međutim prostori za saradnju sve više postaju indikatori da su progresivne kompanije pustile korenje u blizini.

WeWork je nedavno iznajmio dva sprata u Mapletree Bay Pointu u Kwun Tongu i postoje brojni pružatelji ovih usluga koji pregovaraju u istočnom Kowloonu. U budućnosti, verovatno ćemo videti pružatelje prostora za saradnju kako upravljaju velikim prostorima za iznajmljivanje, koji će nuditi veću fleksibilnost kancelarijskog dizajna i širok spektar pogodnosti. To je površina koja je potrebna široj poslovnoj zajednic kako bi zadovoljila sve veću potražnju.

Korporativne nekretnine i stategije portfolija traže sve više načina da aktiviraju i maksimizuju prostor, te izbegnu veliki udar na knjigovodstvo. Ekspanzija prostora za saradnju može da igra važnu ulogu dok kompanije nastoje da implementiraju nove strategije poslovanja i povežu se u nove, inovativne zajednice.

https://www.scmp.com/property/hong-kong-china/article/2121787/co-working-spaces-are-driving-change-office-market?platform=hootsuite

Michael Glancy