STREAM ID 5724420485 MEASUREMENT ID G-Y5ZYLGD2CF

Steelcase i MIT proučavaju širenje kapljica i aerosolnih patogena na radnom mjestu. Photo: iStock

Steelcase je odabrao stručnjaka za protok respiratornih kapljica kako bih uspješno utvrdio kako dizajn radnog mjesta može pomoći ublažavanju prenosa bolesti.

Proizvođač kancelarijskog namještaja sa sjedištem u Grand Rapidsu, prošlog je mjeseca angažovao profesoricu Lydiju Bourouibau, direktoricu Odjeljenja za fluidnu dinamiku prenosa bolesti, MIT, za pokretanje nove studije. Bourouiba, matematičarka i naučnica, specijalizovana je za dinamiku tekućine i razumijevanje svojstava turbulentnih gasnih oblaka koji nastaju pri ljudskom izdisanju, kašljanju ili kihanju, te kako to širi respiratorne patogene.

Cilj istraživanja je razumjeti kako se ti patogeni šire u tipičnim kancelarijskim rasporedima i razviti dizajnerske strategije za ublažavanje širenja koronavirusa i drugih bolesti na poslu.
Steelcase će sarađivati s Bourouibom na sprovođenju kombinovanog laboratorijskog ispitivanja i modeliranja konfiguracija namještaja i materijala kako bi se utvrdile najbolje kombinacije za smanjenje širenja respiratornih bolesti.

Rad će se odvijati u serijama od tri faze, a s uvidima u prvu fazu će odmah imati koristi i organizacije – pružajući najbolje prakse za pomoć u preoblikovanju ili rekonfiguraciji postojećih radnih mjesta. U drugoj i trećoj fazi, timovi će se fokusirati na napredne ublažavajuće strategije koje su podrška naučnim istraživanjima, matematički algoritmi i modeliranje radi boljeg dizajna radnih mjesta.

Allan Smith, potpredsjednik globalnog marketinga Steelcasea, rekao je nakon pandemije u martu kako je Steelcase uputio svoj analitički tim da prikupi podatke s 8,000 različitih potrošačkih lokacija koje su instalirane tokom prošle godine, kako bi ustanovili najčešće kancelarijske konfiguracije koje će ukazati na srž problema.
Istraživanje je pokazalo:

77% pojedinačnih radnih prostora ne omogućuje distancu od 2 metra i više između zaposlenih, kako je preporučeno u CDC smjernicama. 51% radnih prostora ima jedan ili nema elemenata za podjelu prostora sprijeda, iza ili sa strane pojedinog radnog mjesta. U kombinaciji, 98% mjesta u kancelariji biće opasno. To znači da ove postavke nemaju 2 metra udaljenosti između najbližeg zaposlenog ili pregrade prostora koji je visok barem 130 cm. Znajući da je potrebno minimalno 2 metra razmaka, Steelcase je odlučio razgovarati sa stručnjakom kako bi bolje razumio kako se kapljice kreću u prostoru.
Kao dugogodišnji sponzor TED konferencije, Steelcase je bio upoznat s radom Bourouibe zbog razgovora na TEDMED-u 2018. godine na temu širenja izdisaja unutar kancelarije.

Smith ju je kontaktirao i podijelio Steelcaseova saznanja o kancelarijskom rasporedu i riziku, primijetivši da, dok je u zdravstvenim ustanovama, gdje se protok vazduha izmjenjuje osam puta u sat vremena, i u avionima, gdje se izmjenjuje 20 puta u sat vremena, tipično grijanje, sistem za ventilaciju i klimatizaciju (HVAC) u kancelariji izmjenjuje vazduh samo četiri do pet puta u satu, čineći time kancelarije rizičnijima za širenje bolesti od mjesta koje Bourouiba obično proučava.

Pristala je napraviti studiju u interesu javnog zdravlja.

“Naša je misija primijeniti naša naučna otkrića kako bismo pozitivno uticali na javno zdravlje”, rekla je Bourouiba. “Prilika za rad sa Steelcaseom, vodećim svjetskim liderom u rješenjima za radna mjesta, uzbudljiva je jer nam omogućava da pojačamo svoj rad na ublažavanju širenja bolesti u većem obimu i maksimiziramo broj sigurnih radnim mjesta širom svijeta.”

Smith je rekao da će se studija odvijati u MIT-ovoj laboratoriji u Cambridgeu, Massachusetts, koristeći namještaj koji su osigurali i nacrti dizajnirani od strane Steelcasea.
“Posmatrat će uobičajeni kancelarijski raspored u tipičnom HVAC okruženju”, rekao je Smith. “Imaćemo ljudski subjekt koji će kijati ili kašljati ili govoriti. I tada takođe imamo mogućnost stvaranja sintetičkog kijanja ili kašljanja, tada zapravo možemo izmjeriti te kapljice s kamerom.”

Očekuje se da će studija trajati oko godinu dana u sve tri faze, a partneri se nadaju da će u naredna tri mjeseca objaviti svoja početna otkrića iz prve faze.
Smith je rekao da će rezultati pomoći Steelcase da donese odluke utemeljene na podacima o tome kako timove vratiti na posao, kako bi podstaknuli bolje inovacije od onoga što se može dogoditi kod kuće, koristeći nove proizvode i nove tehnologije za povećanje sigurnosti.

“Naučno utemeljen pristup trenutno je od kritične važnosti, pogotovo kada govorimo o ljudskom životu i ljudima koji se mogu razboljeti. Zaista se želimo pouzdati u nauku i podatke, a ne u ljudsku intuiciju,” rekao je Smith.

“Druga stvar je da se pravilo za 2 metra udaljenosti temelji na epidemiološkoj studiji iz 1930-ih. Ne kažem da nije u redu, ali postoji mogućnost da se taj broj ažurira ili potvrdi. Čovjek ima dovoljno snage u plućima da kine više od 7 metara, ali iz (Bourouiba) istraživanja, shvatila je da se često kijanje ili kašalj ili čak ljudski govor mogu aerosolizirati u sitne gasovite čestice koje mogu putovati dalje od 7 metara. Čitamo sve više i više o tim aerosolnim česticama, a upravo sada postaju mainstream u medijima. To je nešto na čemu je radila više od tri godine.”

Dodao je da klijenti Steelcasea tragaju za rješenjima nakon COVID-19.

“Bilo da su (naši klijenti) uredi ili K-12 škole ili više obrazovanje oni pokušavaju razumjeti što mogu učiniti kako bi ograničili širenje bolesti. Neki od najvećih zahtjeva koje dobijamo od kupaca su stvari poput dodavanja novih i viših pregrada, želja za reorganizacijom i reorijentacijom radnih mjesta, i jedno veliko područje interesa je ulaganje u arhitektonske enklave za jednu osobu, kao samostalne tako i povezane zgrade,” kaže Smith.

“Takođe, dobijamo puno zahtjeva za izmjenu HVAC sistema i dodavanje neke vrste tehnologije za ubijanje patogena. I onda, još jedna cool stvar na kojoj radimo je niz tekstila i površinskih materijala koji se mogu očistiti ili razrijeđenim izbjeljivačem ili, u nekim slučajevima, samo izbjeljivačem, gdje možemo izliti izbjeljivač direktno na površinu bez kasnijih promjena na boji ili teksturi površine.”

 

Druga faza studije fokusirati će se na testiranje specifičnih koncepata namještaja. U trećoj fazi, istraživači će razviti matematički model kojim Steelcase može unositi podatke “predviđanje protoka vazduha i prenos patogena” za određeni proizvod, tako da svaki novi komad namještaja van klasične linije proizvoda neće morati biti pojedinačno testiran.

Smith je rekao da predviđanje rezultata studije neće samo podstaknuti Steelcase na razvoj mnogo vlastitih proizvoda u odgovoru na problem, poput namještaja, arhitektonskih, tehnoloških i tekstilnih rješenja, već će kompanija takođe moći ući u partnerstvo s drugim tehnološkim kompanijama u područjima HVAC ili tehnologije čišćenja vazduha.
“Steelcaseova misija je napraviti značajne promjene u svakodnevnom radnom životu ljudi”. Koji bi još dublji uticaj mogao imati nego pomoći njihovom ljudskom zdravlju? Stvarno smo uzbuđeni zbog toga” rekao je.

Autor: Rachel Watson
Izvor: grbj.com