STREAM ID 5724420485 MEASUREMENT ID G-Y5ZYLGD2CF

Ovaj članak dio je Steelcase 360 serije analiza rada na daljinu.

Osobe koje rade na daljinu treba da ulože više truda samo da bi vidjeli, čuli i da bi ih čuli.“

Gale Moutrey, potpredsjednik, Brand Experience i unapređenje poslovanja, Steelcase

peopledistancing

Pitajte bilo koga ko radi na daljinu i rećiće vam da je teško. Timski rad je dovoljno zahtijevan čak i kada sjedite u istoj prostoriji „rame uz rame“ pored kolega gdje možete vidjeti, čuti i razumijeti što se događa. Međutim, kada radite na daljinu, pojavljuju se novi problemi:

  • Razgovori telefonom mogu biti nerazumljiviji jer ljudi govore u glas;

  • Ne možete vidjeti tablu ako ste osoba koja nije u kancelariji;
  • Telefonska ili internet veza je nestabilna, što dovodi do čestih smijetnji prilikom razgovora ili, još gore, do apsolutnih prijekida veze;
  • Kada prokomentarišete nešto tokom razgovora svi zaćute – „Da li su oni zaboravili da sam tu ili prevrću očima“?

Da li vam ovo zvuči poznato?

kaficaradnic

Ovu pojavu stručnjaci nazivaju „nesrazmijerna prisutnost“. U suštini, ovaj pojam objašnjava da su osobe koje nijesu fizički prisutne u prostoriji sa timom te koje su na gubitku. Osim što ne prisustvuju sastancima, propuštaju i među-razgovore prije i poslije sastanka.

Osobe koje rade na daljinu treba da ulože više truda samo da bi vidjeli, čuli i da bi ih čuli“, kaže Gale Moutrey, potpredsednik, Brand Experience i unaprijeđenje poslovanja, Steelcase. „Sarađivati uživo je gotovo uvijek bolje, međutim ponekad je nemoguće – bilo da je zbog mjesta stanovanja, potrijebe da radite od kuće ili zbog nemogućnosti da putujete. Sve više uspijevamo da uskladimo tehnologiju i dizajn prostora tako da oponašaju osjećaj rada „licem u lice“.

easeloffice

Steelcase tim stručnjaka bavi se istraživanjem raspodjele timskog rada još od početka 2000. godine u skladu sa sve većom potrebom kompanija da šire svoje timove na internacionalnom nivou, kako bi ubrzali inovaciju. Otkrili su da povezivanje osoba iz različitih kulturnih miljea dovodi do raznovrsnosti u načinu razmišljanja i do kvalitetnijih ideja. Takođe, primjetili su da je nesrazmjerna prisutnost više od samo smijetnje. Nije neubičajeno da zaposleni postaju frustrirani i da se osjećaju fizički, kognitivno i emotivno napeti. „Ako organizacije žele da im timovi koji rade na daljinu budu efikasni i razvijaju inovacije, moraće poboljšati iskustvo rada kako bi zaposleni ostali uključeni i produktivni,“ kaže Moutrey.

Pogledajte galeriju prostornih postava koje pomažu pri smanjenju osjećaja udaljenosti kao preprijeku između timova.

Izvor: https://www.steelcase.com/eu-en/research/articles/topics/working-from-home/breaking-distance-barrier/