STREAM ID 5724420485 MEASUREMENT ID G-Y5ZYLGD2CF

Do sada su zaposleni širom svijeta nedjelje proveli radeći od kuće. Za neke kancelarijske radnike, ove nedjelje društvenog distanciranja mogu se protegnuti na mjesece. Gotovo su se svi morali prilagoditi novim zahtjevima, novim distrakcijama i novom radnom okruženju.

Sviđalo vam se to ili ne, ovo je vrijeme obaveznog, ali privremenog – rada od kuće.

Prilagođavanje na rad od kuće

Iako je rad od kuće u ovim uslovima i manje nego idealan, situacija je donijela na vidjelo otpornost, kreativnost i prilagodljivost ljudi.

Radnici, po potrebi, razvijaju nove obrasce rada i radnih rutina, pronalazeći istovremeno nove načine za planiranje svojih dana – možda ustaju jako rano kako bi se putem interneta susreli s kolegama u drugim vremenskim zonama ili su odvojili vrijeme usred radnog dana, kako bi se družili sa članovima porodice koji takođe ostaju boraviti kod kuće zbog posla ili škole.

Zaposleni koji rade od kuće takođe eksperimentišu sa novim prostorima i položajima u kojima mogu izvršavati svoje radne zadatke. Zapravo mnogi od onih koji rade od kuće pronalaze dodatnu vrijednost u tome što sjede van uobičajenog radnog prostora, dok se ostali osjećaju udobnije premještajući se s jednog mjesta na drugo za potrebe zadataka – na primjer, možda učestvuju u konferencijskim pozivima i online sastancima iza vrata spavaće sobe ili kućne kancelarije, ali odgovaraju na email-ove dok sede u dnevnom boravku ili u kuhinji.

 

Prilagođavanje na povratak u kancelarije

Onima koji rade od kuće mogla bi nedostajati predvidljivost kancelarije i društvena povezanost s kolegama koju mogu ostvariti uz šolju kafe ili čaja. Ipak, kada se vrata kancelarije ponovno otvore, otkriće da su se vezali za neke od svojih kućnih rutina.

Iako će možda propustiti korišćenje ergonomske kancelarijske stolice ili okupljanje u prostranom kafiću dok rade od kuće, moglo bi im nedostajati i nekoliko toplih, poznatih elemenata doma kad se vrate na radno mjesto.

Ovo je vrijeme za razmišljanje o tome koji su to ugodni fizički elementi kuće – i kako im dizajneri mogu uvesti na radno mjesto kada se zaposleni vrate u kancelarije. Evo tri elementa koja treba uzeti u obzir:

Lounge stolice. Niko ne bi preporučio sjedenje u stolici ili sofi tokom cjelodnevnog radnog dana, iako opušteno držanje na sofi omogućava dobrodošlu promjenu tempa. Zaposleni koji su se navikli da koriste udobnu stolicu ili naslonjač kod kuće, iste mogućnosti bi mogli priželjkivati i u kancelariji. Prostor prikazan na slici niže sadrži trosjed Millbrae i Massaud Work Lounge.

Područje tepiha. Topao, mekan osjećaj podnog prostirača jednostavan je podizač atmosfere za kancelarijske prostore koji zrače pomalo hladno i golo nakon ovog prelaza iz kućne atmosfere. Niže na slici prikazan je Laugintas Lounge sistem sjedenja i Free Stand sto.

Sto za okupljanja. Za mnoge radnike, trpezarijski sto služi kao jezgro. To je veliki zajednički prostor u kojem domaćice mogu raditi jedna pored druge, svaka na svojem projektu. Društvo za trpezarijskim stolom dobro je na primjeru radnog mjesta, gde se članovi tima okupljaju kako bi rješavali probleme i sarađivali. Prostor prikazan niže prikazuje Portero 415 sto.

Čemu vas je naučio rad od kuće? Zapitajte se što vam nedostaje iz kancelarije dok radite od kuće i obrnuto!

Izvor: Coalesse.com