STREAM ID 5724420485 MEASUREMENT ID G-Y5ZYLGD2CF

 

Koronavirus će promijeniti način na koji čistimo, sterilizujemo i dezinfikujemo radno mjesto.

Ovaj članak dio je Steelcase analize “Navigating what’s next: Post-COVID Workplace”

Pandemija COVID-19 mijenja nas na tako mnogo načina – jedan od najuočljivijih je naša definicija čistoće. Sredstva za dezinfekciju ruku, sapun za ruke i dezinfekcijske maramice – bilo je teško, ali ne i nemoguće pronaći u prodavnicama. Više se ne brinemo samo za prljavštinu koju možemo vidjeti, nego se štitimo od visoko zaraznog virusa, kao i svih nevidljivih bakterija koje smo oduvijek pokušavali da očistimo. To je fizička briga koja sa sobom nosi značajno mentalno i emocionalno opterećenje. Kako organizacije razmatraju na koje sve načine vratiti ljude u kancelarije, načini na koje je čišćeno, dezinfikovano i sterilizovano ne samo da moraju biti promijenjeni, nego i transparentniji. Prvi korak je pojednostavljenje složenosti oko značenja čiste kancelarije.

Jedno dobro u zlu je da se otvara prostor za novi dijalog između proizvođača i menadžera objekata. Informacije o tome kako sigurno očistiti materijale, koji se koriste u različitim kategorijama namještaja, uvijek su sadržane u propratnim brošurama ili priručnicima. Te se detaljne informacije, sve dok ne zatrebaju, često olako tretiraju. 

Steelcaseovi stručnjaci za površinske materijale predlažu da, baš kao što provjeravamo etikete na odjeći prije pranja, treba provjeriti i smjernice za čišćenje tkanina i površina na radnom mjestu i koristiti metodu koja vjerovatno najmanje može uzrokovati štetu dok je još uvijek učinkovita. Sada kada je u središtu pažnje kontrola infekcije, te informacije i dalje prate svaki proizvod, ali postaju i više prilagođene korisnicima te se ponovno koncentiše na obostrano korisne razgovore između stručnjaka za materijale i ljudi koji se brinu o radnim mjestima oko svijeta.

Kako se pojavljuju nova zdravstvena otkrića o transmisiji virusa, nastavićemo nadograđivati naše znanje o tome šta može spriječiti širenje virusa. Ali nakon više od jednog vijeka korišćenja internih laboratorija za strogo testiranje naših proizvoda, možemo podijeliti svoje znanje i pomoći definisati neke najčešće korišćene (i zloupotrijebljene) pojmove. 

Čišćenje, sterilizovanje i dezinfekcija nijesu ista stvar. 

Čišćenje

Uklanja mikrobe, prljavštinu i nečistoće s površina ili predmeta. Čistiti se može sapunom (ili deterdžentom) i vodom da se fizički uklone klice s površine. Ovaj postupak nužno ne ubija sve klice, ali se smanjuje njihov broj i rizik od širenja infekcije.

Sterilizacija

Prema javnozdravstvenim standardima i zahtjevima, sterilizacija smanjuje broj klica na površinama ili predmetima na sigurnu mjeru. Ovaj postupak djeluje ili čišćenjem ili dezinfekcijom površina ili predmeta, kako bi se umanjio rizik od širenja infekcije.

Dezinfekcija

Odnosi se na korišćenje hemikalija za uklanjanje mikroba na površini. Ovaj postupak nužno ne podrazumijeva čišćenje prljavih površina i uklanjanje klica, ali se rizik od širenja infekcije može dodatno smanjiti prvobitnim čišćenjem, a potom uklanjanjem mikroba na površinama.

Veliki raspon opcija

Osim razmatranja kako očistiti postojeće proizvode, organizacije razmatraju i vrste materijala koje bi trebalo da dodaju u budućnosti. Dobra vijest je da se kancelarije ne ograničavaju na samo nekoliko opcija koje se mogu činiti vrlo “bolničke”, samo zbog toga što ih treba očistiti i dezinfikovati sredstvima koja sadrže izbjeljivač. 

Postoji briga kupaca i dizajnera da će se za pružanje većeg raspona materijala koji se može očistiti dezinficijensom, otići previše u krajnost i da će se okruženja mijenjati i poprimati osjećaj sterilnog,” kaže Kari Miller, Direktorka Steelcaseovog odjeljka za površinske materijale. “Ali to ne mora biti slučaj. Već sada postoji širok raspon opcija iz Steelcasea, Designtexa i drugih partnera – stotine opcija i tekstila, tvrdih i mekih površina i drugih materijala koji će moći da budu čišćeni i dezinfikovani bez uticaja na površine.”

Dok su materijali oduvijek bili strogo testirani na čišćenje, i dalje nijesu uvijek bili testirani na dezinfekciju. Koronavirus je ubrzao testiranja načina na koje materijali i proizvodi reaguju na dezinfekcijska rješenja. Laboratorijski test u Steelcaseu je već pokrenut, tako da stručnjaci za materijale mogu naučiti i podijeliti više informacija o tome šta je kompatibilno, a šta nije. 

Trenutno postoji uzbudljiv osjećaj hitnosti oko nauke o materijalima, kao i rada na mogućim rješenjima za dezinfekciju i čišćenje”, kaže Melissa Hart, Steelcaseova direktorka za površinske materijale. “Radimo s Designtexom i našom partnerskom mrežom na praćenju, pregledu i procjeni rješenja i njihovog uticaja na naš asortiman materijala. Zalažemo se za dijeljenje onoga što naučimo što je brže moguće.”

Ovdje pronađite odmah dostupne resurse o čišćenju i dezinfekciji Steelcase proizvoda ta najčešće postavljena pitanja. 

Izvor: Steelcase.com