STREAM ID 5724420485 MEASUREMENT ID G-Y5ZYLGD2CF

Radnici tačno znaju šta ne žele na poslu – a to su isprazni, jednolični prostori u kojima ideje umiru.

U stvari, nedavno istraživanje koje je Steelcase sproveo na kancelarijskim radnicima širom svijeta pokazalo je da iako 77% ljudi ima vlastito, određeno radno mjesto, velika većina – čak 87% – provodi dva do četiri sata dnevno radeći negdje drugdje. U ovom članku saznajemo odgovore na pitanja: Zašto se zaposleni udaljavaju od svojih stolova? Koje vrste prostora traže? Da li je dovoljno dodati nekoliko modernih detalja u prostor kako bismo zaposlenima obezbijedili radno mjesto kakvo žele?

Ispostavilo se da je monotonija snažan pokretač promjena – nešto više od polovine ispitanika (51%) reklo je da im treba bijeg od rada na jednom te istom mjestu, bilo da su sami ili s drugima. Takođe, voljeli bi da imaju prisnije odnose s kolegama, a čak 43% ispitanika veruje da neformalni prostori mogu da doprinesu izgradnji povjerenja.

SNOVI I STVARNOST

U današnje vrijeme, zaposleni daju prilično loše ocjene pomoćnim prostorima koje im njihove kompanije stavljaju na raspolaganje. Odlučili smo dublje da analiziramo i saznali smo šta je pozadina tako loših ocjena:

STAROST KAO JEDAN OD FAKTORA

Mlađe i starije generacije saglasne su oko jedne stvari – svi vole neformalne prostore i koriste ih na dnevnoj bazi. Ali, treba napomenuti da ih koriste iz različitih razloga. Mlađe generacije odabraće restorane ili kafić za projekte na koje moraju jako dobro da se fokusiraju a starije generacije će takva mjesta koristiti za saradnju i socijalizaciju.

Pripadnicima mlađih generacija saloni služe kao privatni prostori, a starijima kao prostori za socijalizaciju. Takođe, mlađi zaposleni će koristiti širok spektar neformalnih prostora i prilagođavati namještaj svojim potrebama, dok će stariji češće birati omiljena mjesta i isključivo njih koristiti. Što se tiče namještaja, stariji zaposleni ga najčešće uopšte neće pomijerati.

Sta radnici zele

ŠTO VIŠE, TO BOLJE

Ovo ne bi trebalo da nas iznenadi: kompanije koje nude više ležernih, nadahnjujućih prostora, doživljavaju se značajno naprednijima od onih koje to ne nude.

HIJERARHIJA KANCELARIJSKIH POTREBA

Isto kako imamo osnovne potrebe u životu, poput hrane, vode i sigurnosti, tako imamo i različite potrebe kad smo na poslu. Ako od zaposlenih očekuju napredak, organizacije im moraju omogućiti pristup tehnologijama, velik raspon prostora pogodnih za različite vrste rada i dozvolu za upotrebu tih prostora.

Prema istraživanju, većina organizacija omogućava zaposlenima samo tehnologiju i dozvolu za rad u neformalnim prostorima. Ali ono što nedostaje je niz prostora koji podržavaju fizičku, kognitivnu i emocionalnu dobrobit zaposlenih u kojima oni žele da rade.

Izvor: https://www.steelcase.com/research/articles/topics/trends-360/what-workers-want/